Aşı olan kişi kan verirse, kan alan kişinin bağışıklığı olur mu?

Belirli bir patojene karşı aşı olmak, kan bağışladığınızda başkalarına fayda sağlar mı? Gelin bu sorunun cevabına bir göz atalım.
Hepimiz genç yaşta aşı olmaktan korkarız. Ancak söz konusu aşı, bizi dış tehlikelerden korumak içindir.

Bu enjeksiyonlar, kızamık, kuduz, kabakulak veya difteri gibi hastalıklara yakalanmamamızın ana nedenidir. Peki, birkaç atış sizi sayısız tedavi edilemez enfeksiyondan nasıl koruyabilir?

Aşılar, hastalıkla aynı mikropları içerir, ancak ya zararlı mikropları öldürür ya da vücutta açık hastalığa neden olmamaları için onları yapay olarak zayıflatır.

Aşı olan kişi kan verirse, kan alan kişinin bağışıklığı olur mu? Soruyu cevaplamadan önce bazı aşı kavramlarını anlamakta fayda var.

Bazen aşılar sadece mikrobiyal toksoidler içerir. Peki nedir bu toksoid ?

Toksoid Nedir ?

Enfeksiyöz mikroplar vücuda girdiğinde, vücudumuzdaki çeşitli enzimlerin ve hücrelerin işlevini etkileyen toksin adı verilen kimyasalları salmaya başlarlar.

Bir toksoid veya toksoid, ısı ve formülasyon değişiklikleri yoluyla tüm toksin gücünü kaybeden ve zararsız antijenik kütleyi tamamen koruyarak bağışıklığı oluşturan mikrobiyal bir toksindir.

Difteri ve tetanoz toksoidi olan tüm çocuklar bugün aşılanmalıdır; aşılar kesin ve güvenilir sonuçlar verir.

Antijen Nedir ?

Antijenler, vücuda girdiklerinde bağışıklık sisteminin antikor üretmesine neden olan yabancı moleküllerdir. Çocukken aşı olduktan kısa bir süre sonra hastalandınız mı? Aşı olduğunuzda ve mikroplar vücudunuza girdiğinde, bağışıklık sisteminizin fark ettiği ilk şey, bu hücrelerin farklı eksozomlara sahip olmasıdır. (antijen)

Yani bu hücrelerin farklı antijenleri var ve vücut onları yok etmek istiyor. Bu şekilde vücut sizi hastalığa karşı bağışıklık kazandırmak için gerekli antikorları üretir.

Aşılanan kişi kan verirse, kan alan kişi bağışıklık kazanır mı?


Hiç aşı olmamış bir arkadaşınıza kan bağışlarsanız, arkadaşınız aşı olmuş gibi bir anda bağışıklık kazanır mı?

Kan bağışladığınızda, arkadaşınızın sizden az miktarda antikor alması muhtemeldir. Ancak bu antikorlar hızla bozuldukları için kan alan kişiyi kısa süreliğine koruyabilirler.

İnsan vücudundaki kan hacminden bahsedelim. Bir yetişkinin kan hacmi, vücut ağırlığının 1/12’sine eşittir. Yani 70 kg olan bir insanda 5-6 litre kan vardır.

Ancak kan bağışı yaptığınızda karşınızdaki kişinin vücuduna ortalama yarım litre kan girer. Bunu akılda tutarak, aktarılan antikor miktarı da arkadaşınızı hastalıktan korumak için yeterli değildir.

Ayrıca kan bağışı işlemi sırasında kanınızda canlı antikor bulunmayabilir.

Bu nedenle aşılı kişi kan bağışında bulunursa, kan alan kişi kalıcı olarak bağışık değildir ve ayrıca aşı olması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.