Oksijensiz Ortamda Ateş Yakılabilir Mi ?
Oksijen olmadan ateş yakılabilir mi ?
Ateş yakmak için oksijenin gerekli olup olmadığını hiç merak ettiniz mi?
Oksijen ateş için çok önemli olmasına rağmen gerekli bir gaz değildir. Bu konuya daha yakından bakalım.
Bir kağıdın yanışını izleyip kendinize “Dünya atmosferinde oksijen olmasaydı bu mümkün olabilir miydi?” diye sordunuz mu?
Veya, “Komşu gezegenimizin oksijenden yoksun atmosferinde ateş yakmak imkansız olduğuna göre, insanlar Mars’ta nasıl yaşayacak?” Ne düşünüyorsunuz?
Kendinize daha önce böyle bir soru sorduysanız, doğru içeriğe bakıyorsunuz demektir, çünkü bu ateş sorunun ardındaki ayrıntılara daha yakından bakacağız.
Ateş Nedir ?
Bir kamp ateşinin etrafında oturup ona baktığınızda, muhtemelen ateşin doğası hakkında düşünmüşsünüzdür. Ateş neden bu kadar çekici ? Bu alevler neyden yapılmıştır ve neden farklı renklerdedir?
Ateş, dünyadaki diğer tüm canlılar gibi kimyasal bir bileşime ve dolayısıyla kimyasal bir formüle sahip midir?
Umarım bu çok hayal kırıklığı yaratmaz, ancak ateşin kendisinin benzersiz bir kimyasal formülü yoktur. Ateş, yaygın olarak yanma olarak bilinen kimyasal reaksiyonun sonucundan başka bir şey değildir.
Ateş için oksijenin önemi
Yangının iki ana bileşeni yakıt ve oksitleyicidir. Yakıtlar elektron kaybeden veya oksijen atomlarını kabul eden maddelerdir, oksidanlar ise bu oksijen atomlarını veren veya elektronları kabul eden maddelerdir.
Oksitleyici faktörden yakıta elektron aktarma işlemine oksidasyon denir ve temelde yanma meydana gelir.
En yaygın oksitleyici faktörlerden biri, esas olarak Dünya’daki göreceli bolluğu ve en dış kabuğundaki iki değerlik elektronu nedeniyle oksijendir.
Ateşin oksijene ihtiyacı var mı ?
Daha önce de söylediğimiz gibi; Oksijen, yanma reaksiyonlarında oksitleyici bir rol oynar, ancak bu etkiyi kopyalayabilen herhangi bir kimyasal Oksijen’in rolünü oynayabilir.
Örneğin, flor ve klor mükemmel oksitleyici maddelerdir. Karbon triklorür gibi reaktif metal olmayan bileşikler içeren bileşikler, oksijen yokluğunda metalleri yakabilir.
Magnezyum/Teflon/Viton gibi floropolimerler, metal yakıtlar için oksitleyici olarak flor sağlamak için kullanılır.
Brom ve iyot gibi diğer halojenler de oksitleyici ajanlar olarak işlev görebilir, ancak hacimli olmaları nedeniyle daha az etkilidir.
Oksijen, bolluğu ve verimliliği nedeniyle yanma da dahil olmak üzere Dünya’daki birçok süreç için gerekli olmaya devam etmektedir.
Atmosferdeki oksijen seviyeleri son 1 milyon yıldır düşüyor, ancak neyse ki Dünya’daki yaşamla ilgili büyük sorunlara neden olacak kadar değil.